Otvorena nova riječka ulica - tunel od katedrale sv. Vida do ulice Dolac

Od petka 5. svibnja za javnost je otvoren tunel koji vodi od katedrale sv. Vida do ulice Dolac. Riječ je o tunelu kojeg je gradila talijanska vojska u dužini od 330 metara, u razdoblju od 1939. do 1942. godine. Širok je oko četiri i prosječno visok 2,5 metra.

U sklopu otvaranja, u tunelu je postavljena video instalacija TUNEL-RI, kao prva faza rada medijskog umjetnika Sandra Đukića iz Zagreba. Rad se sastoji od niza projekcija apstraktnog karaktera koji markiraju i dinamiziraju prostor povijesnog tunela. U drugoj fazi projekta, osim vizualne atrakcije, rad bi se trebao referirati na povijesni kontekst, a čime bi zadobio dodatna značenja i edukativni karakter.

Multimedijalni umjetnik Sandro Đukić izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Italji, Španjolskoj, Nizozemskoj, Islandu, Sloveniji, Srbiji, Češkoj, Sjedinjenim Američkim Državama itd. Kao predavač je sudjelovao na više domaćih i međunarodnih simpozija. Radovi mu se nalaze u javnim i privatnim zbirkama. Nagrađen je nagradom Saveza društava likovnih umjetnika Hrvatske 1991., posebnom nagradom Grada Pule 2010., ArtsLink Independent Projects Award 2011. godine. Član je HZSU i HDLU-a.

Tunel je uredio Grad Rijeka kako bi se on mogao otvoriti za javnost, a radovi su uključivali različite zahvate na strujnim instalacijama u tunelu, postavu novih rasvjetnih tijela i strujnih priključaka te čišćenje i dosipavanje partera pijeskom.