Novosti i priopćenja za medije
 • sij
 • vel
 • ožu
 • tra
 • svi
 • lip
 • srp
 • kol
 • ruj
 • lis
 • stu
 • pro

Malik fest 2018. – Festival mitova i legendi Istre i Kvarnera


Malik fest – Festival legendi i mitova Istre i Kvarnera ove godine donosi pregršt noviteta s centralnom temom obilježavanja 900.- te godine od prvog spomena imena Frankopan. U dva dana posjetioci će imati priliku naučiti mačevati, baviti se kaligrafijom, postati vitez ili dama, igrati razne igre, pogledati spektakularnu bitku za Kaštel, vidjeti brojne predstave, stare zanate, slušati i gledati legende i mitove Istre i Kvarnera i naučiti više o projektu „Putevima Frankopana“ te se pogostiti u srednjovjekovnoj krčmi.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Kroz cjelodnevni kulturni, zabavni i edukativni program te ugostiteljsku ponudu u srednjovjekovnoj atmosferi, Malik će za vikend oživjeti povijest u zabavnom tonu i pružiti autentično iskustvo srednjovjekovnog života. Mali i veliki posjetitelji moći će prošetati među viteškim taborima, okrijepiti se u taverni, čuti više o srednjovjekovnim načinima borbe i starim zanatima te i sami postati vitezovima ili damama.
Malik fest donosi zanimljive sadržaje poput radionica kaligrafije, tkanja, streličarstva te pričaonica mitova i legendi Istre i Kvarnera. U subotu su na programu razne predstave i prezentacije borbi, potom u večernjim satima organizatori će oživjeti spektakularnu povijesnu bitku koja datira iz 1485. godine s 40-ak potpuno opremljenih boraca. U nedjelju program je prilagođen djeci, počevši od srednjovjekovnih igara poput bacanja koplja u metu, streličarenja, kamena s ramena, potom slijedi cijeli niz viteških predstava i bitka u kojoj će svi mališani imati priliku okušati se u boju protiv viteške vojske i spasiti princezu.
Organizatori ovogodišnjeg izdanja Malik festa su Udruga za oživljenu povijest Ordo Sancti Viti i Udruga NEOS, koji su zajedno s partnerima Primorsko-goranskom županijom, projektom Putevima Frankopana, Turističkom zajednicom grada Rijeke, Gradom Rijeka te pivovarom Kaltenberg Adria omogućili oživljavanje srednjeg vijeka.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.
Ovaj tjedan također se vraćamo u povijest s History Film Festivalom, jedinim međunarodnim festivalom u svijetu koji stavlja primat na povijesne dokumentarne filmove, koji je počeo 5. rujna, a traje sve do nedjelje 9. rujna.
Festivalom se želi prikazati kvalitetan povijesno dokumentarni film te se teži k tome da se Festival utvrdi kao mjesto razmjene ideja i iskustava redatelja i producenata iz cijeloga svijeta. Filmove će ocjenjivati međunarodni žiri sastavljen od filmskih autora, filmologa, kritičara i povjesničara. Na ovogodišnjem History Film Festivalu prikazuje se ukupno 40 filmova te će se dodijeliti deset nagrada i to: Grand Prix za najbolji film festivala, najbolji film nezavisne produkcije, najbolji film TV-produkcije te strukovne nagrade za najboljeg redatelja, scenarista, snimatelja, skladatelja, montažera, producenta i nagrada publike.
Sve projekcije filmova održavat će se u HKD-u na Sušaku i Galeriji Kortil, a u jutarnjim satima u Gradskoj knjižnici- ogranak Trsat i Botelu Marina održavat će se masterclass predavanja.