Novosti i priopćenja za medije

Sportski, dječji i ostali šareni karnevalski dani pred nama


Izborom Kraljice Riječkog karnevala i primopredajom ključa Grada krenule su karnevalske ludosti u Rijeci i okolici, a početak veljače obilježit će dva najveća sportska događanja u Karnevalu, izbor princa i princeze te mnoštvo ostalih maškaranih programa.

Na konferenciji za medije Riječkog karnevala 2017. Carnival Snowboard Session najavio je predstavnik organizatora Miodrag Toskić iz Snowboard cluba Nine. U metropoli se ove godine po prvi puta skijalo u centru grada, a u Rijeci se borda uz samo more još od 2008. godine. Razlog zbog kojeg u centru Rijeke sniježi već godinama je Carnival Snowboard Session, a ovo jedinstveno međunarodno gradsko snowboard natjecanje na Gat Karoline Riječke nam dolazi u subotu 4. veljače. CSS još jednom obećava uživanje u egzibicijama vrhunskih snowboardera iz Austrije, Hrvatske, Nizozemske, Slovenije i Srbije. Tu je i bogati popratni program – drugu godinu za redom održava se Carnival Snowboard Film Festival u Filodrammatici s amaterskim snowboard clipovima, kao novost najavljen je Carnival Snowboard Session Kids, natjecanje malih ridera, a vikend pun vratolomija zatvorit će koncert grupa Kiša metaka, Reinkarnacija i Ličo & Palačinka Soundsystem u Palachu.

Tower Center Rijeka, kao dugogodišnji pokrovitelj Riječkog karnevala već tradicionalno organizira Izbor za princa i princezu Riječkog karnevala. O ovogodišnjem izdanju pričao je Saša Brusić iz Tower Centera Rijeka, a natjecanje maškarica najavio je za nedjelju 5. veljače na 4. katu unutar dječje igraonice Happy land. Svake godine tu se nađe mnoštvo lijepih i veselih maski između kojih stručni žiri ima tešku zadaću izabrati onu najoriginalniju, a mali kandidati uz to uvijek moraju pokazati i još neku dodatnu vještinu. Voditelji izbora su Mario Battifiaca i Davor Jurkotić, a s maškaricama će se družiti i Kraljica Riječkog karnevala Elaie Filipović i Meštar Toni. Zbog velikog interesa mališana broj kandidata je ograničen na 30, a prijave se primaju na e-mail tower.center@cogestretail.com ili na info-pultu Tower Centera.

Manifestacija u kojoj Riječki karneval uspješno balansira sportski duh i čisto karnevalsko ludilo je svakako Maškarani auto-rally Pariz – Bakar koji je najavio Tomislav Šepić iz Auto kluba Rijeka. Kolona „puknutih oktanaca“ i ove će godine odvoziti svoju poznatu rutu od riječkog Pariza pa sve do Bakra, a zacrtani datum je 11. veljače. Maškarani auto-rally “Pariz-Bakar” tradicionalna je manifestacija koja se još od 1990. godine neprekidno održava u organizaciji Autokluba „Rijeka“, kao parodija na svjetski poznati rally „Pariz-Dakar“ i od tada je prateća sportska manifestacija Riječkog karnevala. Riječki maškarani rally jedinstvena je manifestacija te vrste u svijetu, jer utrku voze motorizirane maškare i svi sudionici – natjecatelji, njihova pratnja i suci moraju biti maskirani, a posebna su priča njihova prigodno dekorirana vozila. Rally 11. veljače kreće s riječkog Pariza u 10.05 sati, na Korzu će se pokazati oko 10.30 sati, nakon čega moto-povorka kreće na daljnje izazove prema Kostreni i Bakru. Puknuti oktanci su na Čavlima oko 11.30 sati, u Škrljevu ih očekuju u 12.15 sati, u 13 se vozi ispit spretnosti u Kostreni, a od 14 sati slijede završne kontrole i ispiti spretnosti u Bakru te proglašenje pobjednika oko 16 sati.

Ostale programe u sljedeća dva tjedna Riječkog karnevala predstavila je Ines Boban Štiglić iz Turističke zajednice grada Rijeke. Kao i svake godine veliko karnevalsko srce pokazat će nam svi koji će 6. veljače doći na dobrovoljno davanje krvi u Domu crvenog križa. Dana 4. veljače budi se Ex port Delta i postaje koncertni centar uz uz Karnevalske zabave sa Zagrebačkom pivovarom na kojima kao prvi nastupa uvijek dragi gost Jole. Za one koji žive za ples pod maskama Pašac je pravo odredište jer se u Domu Pašac svaki petak održavaju Maškarani tanci, a najmlađi imaju svoje dane 4. veljače na Maškaranom petku u Zabavnom parku Zvrk i 3. veljače na Dječjim maškaranim tancima u MO Podvežica.
Kazališta i dalje prate karnevalske dane prigodnim predstavama: HNK Ivana pl. Zajca na repertoaru ima zimsku fantaziju „Snježna bajka“ 6., 7. i 8. veljače, a Teatrin Nad urom nudi komediju „Crnogorac u krevetu“ 3. veljače u HKD-u na Sušaku i glazbeno-dramsku predstavu „Billie Holliday“ 10. veljače u caffe baru Nad urom.

Sva događanja u sklopu Riječkog karnevala 2017. i detaljne informacije o njima mogu se pronaći na službenim stranicama Karnevala na adresi www.rijecki-karneval.hr.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Informacija za medije
Proces akreditiranja novinara za Riječki karneval 2017. je aktivan i provodi se registracijom preko mrežne stranice www.rijecki-karneval.hr, a o odobrenju, mjestu i vremenu preuzimanja akreditacija predstavnici medija će biti obaviješteni putem e-maila. Press centar Riječkog karnevala je, kao i do sada, smješten u Turističkom informativnom centru na adresi Korzo 14.

---

Bilješka za urednike:

RIJEČKI KARNEVAL
Rijeka ima pet godišnjih doba, složno kažu svi Riječani. Svojom dugogodišnjom tradicijom i utjecajem na društvenu zajednicu, Riječki karneval najveći je i najpoznatiji javni događaj na području Kvarnera te u novije vrijeme najprepoznatljiviji dio imidža samog grada Rijeke. Njegove veličanstvene povorke i maštovite priredbe čine ga jednim od najposebnijih karnevala u Europi i najznačajnijim mesopusnim događajem u Hrvatskoj. Karneval je tako uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, a Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu "Zlatno turističko srce" kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009. godini.
Riječki karneval dio je programa Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, kao jedan od najvidljivijih i najmasovnijih riječkih kulturnih događanja i brendova. Dođi na Riječki karneval i budi što želiš u riječkoj luci različitosti!

18.2. – DJEČJA KARNEVALSKA POVORKA – centar grada
26.2. – MEĐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA – centar grada
Cjelokupni program Riječkog karnevala 2017. objavljen je na web stranici www.rijecki-karneval.hr

Kontakt:
PRESS CENTAR – TIC Rijeka
T: +385 51 335 882
E: press@rijecki-karneval.hr