Novosti i priopćenja za medije

Žestoko finale Riječkog karnevala 2016.


Velikom međunarodnom karnevalskom povorkom završen je ovogodišnji kratki i žestoki Riječki karneval. U malo više od tri tjedna izabrana je nova Kraljica, plesalo se i pjevalo posvuda, vozilo rally i bordalo uz more, održan je cijeli niz humanitarnih akcija, a na kraju je uz povorku u trajanju od skoro devet sati spektakularno proslavljen i sam kraj riječkog petog godišnjeg doba.

Gledatelji u centru grada ili oni koji su povorku pratili putem direktnog prijenosa kod kuće mogli su uživati u kreacijama ukupno 110 karnevalskih grupa s više od 10.000 sudionika i 73 alegorijskih kola – papige su plesale uz pantomimičare, snježne kraljice, Star Wars likove i kan kan plesačice, na Korzo se spustio Oktober fest, ali i Djed Božićnjak, cijeli jedan safari i skupina veselih miševa, čudovišta su plesala za petama vitezovima… I na samom kraju, tradicionalno, tjerajući zimu i zle duhove, povorku su zatvorili Halubajski zvončari.

Gosti iz inozemstva su i ove godine u Riječki karneval donijeli svoje tradicije i maštovite maske, a posjetilo nas je ukupno 15 grupa i to iz Italije (Verona,Este, Cordovado, Mirandola), Slovenije (Kočevje i Stojnci), Crne Gore (Kotor i Herceg Novi), Srbije (Čačak i Novi Sad), Makedonije (Strumica), uz uvijek šarenu grupu studentske udruge AIESEC i novu grupu „Prijatelji knjige“, obje s članovima iz cijele Europe. Povorku je svojom različitosti uljepšalo i 9 grupa iz cijele Hrvatske.
Nakon ceremonije paljenja Pusta Riječkog karnevala na moru, u režiji grupe Pom-F-Ri, iako je ključ Grada pošteno vraćen gradonačelniku Rijeke, grad je nastavio plesati pod maskama do kasno u noć.

Svi koji nisu mogli prisustvovati finalu Riječkog karnevala na Korzu, mogli su sve pratiti putem live streaminga na službenim stranicama, a snimka povorke će se na istoj adresi www.rijecki-karneval.hr moći pregledavati i dalje. Prijenos se pratio u cijelome svijetu, točnije u 84 zemalja te je prema prvim statistikama zabilježeno oko 22.120 pregleda live streama na stranici Karnevala i na YouTube kanalu, a prijenos je u svakom trenutku pratilo između 1.200 i 1.500 ljudi. Sama stranica Riječkog karnevala zabilježila je danas 73.110 pregleda.

Repriza karnevalske povorke moći će se pogledati i na Kanalu Ri i to u dva termina, podijeljeno u dva dijela: utorak i srijedu, 9. i 10. veljače od 9.30 sati ujutro, a druga repriza ide u subotu i nedjelju 13. i 14. veljače od 12 sati. Posebni prilog o Međunarodnoj karnevalskoj povorci izaći će na 32 stranice u Novome listu u ponedjeljak 8. veljače.