Više od 10.400 maškara plesalo Rijekom

Od početka Riječkog karnevala u siječnju vrijeme je jednostavno proletjelo, a kako i ne bi uz sve što se događalo u proteklih mjesec i pol dana - karnevalske zabave, koncerte, pjesmu i ples, sva karnevalski obojena sportska, gastronomska, humanitarna događanja... Kao šlag na torti i najbolji način za obilježiti kraj ovogodišnjeg Riječkog karnevala, ovu je nedjelju centar grada protresla jedinstvena i najveća Međunarodna karnevalska povorka.

Više od 10.400 sudionika u 110 grupa sa 74 alegorijskih kola kroz svoje maske je pokazalo što ih u posljednjih godinu dana inspiriralo, nasmijalo ili naljutilo da komentiraju kroz duhovite alegorije... Crvenkapica i vuk, Gospodari prstenova, Princeza na zrnu graška, Šuma Striborova, Shrek i Fiona, Petar Pan… donijeli su na Korzo čaroliju bajki i poznatih priča, dok su nas gejše i samuraji, Vikinzi, Jamajčani, Teksašani i ostali proveli duž zemaljske kugle. I onda još stotine drugih karnevalskih priča… Uz 16 grupa iz ostatka hrvatske, povorka je međunarodni predznak imala zbog brojnih dragih gostiju iz inozemstva – iz Italije (Verona, Este, Mirandola), Slovenije (Pobrežje - Ptuj), Crne Gore (Herceg Novi), Srbije (Vrnjačka Banja) te mješovite grupe K.G. Nevera iz učeničkog doma Kvarnera i KG „Par-Nepar“ s članovima iz Slovenije, Belgije, Francuske i Danske.

Prolaskom posljednje grupe, tradicionalno Halubajskih zvončara, na pozornici se odvila gorko-slatka ceremonija vraćanja ključa Grada iz ruku maškara gradonačelniku Rijeke. Paljenjem pusta na moru u režiji grupe Pom-F-Ri, Riječki karneval je službeno priveden kraju, dok se neslužbeno nastavio na brojnim maškaranim zabavama, a njegov duh živjet će još i kroz ožujak kroz humanitarnu izložbu fotografija Foto studija Kurti „Nasmijana lica Riječkog karnevala“.

Snimka povorke se ponovno može pogledati na stranici Karnevala na adresi www.rijecki-karneval.hr, a repriza karnevalske povorke na Kanalu Ri moći će se pogledati u dva dijela – u subotu 4. ožujka oko 10.15 sati te drugi dio u nedjelju 5. ožujka oko 9.30 sati. Posebni prilog o Međunarodnoj karnevalskoj povorci izaći će na 32 stranice u Novome listu u ponedjeljak 27. veljače.

---------------------------------------------

Bilješka za urednike:

RIJEČKI KARNEVAL

Rijeka ima pet godišnjih doba, složno kažu svi Riječani. Svojom dugogodišnjom tradicijom i utjecajem na društvenu zajednicu, Riječki karneval najveći je i najpoznatiji javni događaj na području Kvarnera te u novije vrijeme najprepoznatljiviji dio imidža samog grada Rijeke. Njegove veličanstvene povorke i maštovite priredbe čine ga jednim od najposebnijih karnevala u Europi i najznačajnijim mesopusnim događajem u Hrvatskoj. Karneval je tako uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, a Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu "Zlatno turističko srce" kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009. godini.
Riječki karneval dio je programa Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, kao jedan od najvidljivijih i najmasovnijih riječkih kulturnih događanja i brendova. Dođi na Riječki karneval i budi što želiš u riječkoj luci različitosti!

PRESS CENTAR – TIC Rijeka
T: +385 51 335 882