Novosti i priopćenja za medije

Završetak akcije Volim Hrvatsku – Volim Rijeku u znaku ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma


„Turizam za sve“, odnosno turizam koji uključuje i osobe s invaliditetom tema je koju je Svjetska turistička organizacija (UNWTO) izabrala za Svjetski dan turizma ove godine. Program kojim će se sutra u 12 sati u Gradskoj vijećnici obilježiti Svjetski dan turizma i završetak akcije Volim Hrvatsku – Volim Rijeku 2016. predstavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Turistička zajednica grada Rijeke i Grad Rijeka prigodnim će programom sutra, 27. rujna u 12 sati u Gradskoj vijećnici obilježiti Svjetski dan turizma i završetak akcije Volim Hrvatsku – Volim Rijeku 2016. U sklopu programa bit će dodijeljene nagrade i priznanja za Provedbu ekoloških akcija i akcije Biramo najljepšu okućnicu, balkon i prozor u riječkim mjesnim odborima. Priznanja će biti dodijeljena i sudionicima u akcijama Čovjek – ključ uspjeha i Tajni kupac, kao što će biti dodijeljena i posebna priznanja za dugogodišnji doprinos promociji i uređenju grada te kvaliteti ugostiteljstva i turizma.

Tema koju je Svjetska turistička organizacija (UNWTO) izabrala za Svjetski dan turizma 2016. je „Turizam za sve: promicati sveopću dostupnost“. Kako napominje pročelnica Perhat, turizam ne bi trebao biti samo prilika, već mora biti pravo sviju i ne može se ograničiti na određene društvene slojeve ili određena zemljopisna područja. Iz tog razloga se na međunarodnoj razini promiče takozvani „turizam za sve“ koji može uživati bilo tko i koji u sebi objedinjuje ideje dostupnog turizma, održivog turizma i socijalnog turizma.

U skladu s time, potrebno je spomenuti kako Turistička zajednica grada Rijeke potiče i inicira da javne institucije i drugi turistički zanimljivi objekti budu tako opremljeni i dodatno prilagođeni da ih osobe s invaliditetom mogu koristiti i pratiti.

Također, gradonačelnik Obersnel još je u veljači 2011. godine potpisao Povelju o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom, što podrazumijeva predanost uklanjanju postojećih prostornih prepreka i promicanju pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom te spremnost da se sustavnim mjerama podrži stvaranje okružja u kojem će javni prostori, javne usluge i komunikacije biti u najvećoj mogućoj mjeri dostupni svim stanovnicima hrvatskih gradova. Dobar primjer tome su plaže Kostanj i Igralište, kao i obilježavanje parkirališnih mjesta u gradu za osobe s invaliditetom, iniciranje postavljanja rukohvata i upuštenih rubnjaka u svrhu lakšeg kretanja osoba s invaliditetom, ugrađivanje zvučnih signalizatora za slijepe i slabovidne osobe koji im omogućavaju siguran prelazak ulice te još mnogo hvalevrijednih projekata.

K tome, a govoreći o dimenziji socijalnog turizma, Grad Rijeka putem Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb od 2013. godine financira i omogućava aktivni ljetni odmor za djecu u dobi od 12 do 14 godina. Ukupno do 25 djece iz riječkih obitelji izraženih socijalnih potreba na ovaj se način mogu odmarati i rekreirati u kampu u Klenovici, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

„Sagledavajući to s aspekta Rijeke, mislim da smo odgovorili izazovu koji je pred nas postavila Svjetska turistička organizacija, naravno, s ciljem da i dalje razvijamo sve ove elemente turizma kako bi Rijeka bila dostupna svim turistima i kako bi se i dalje razvijala kao prepoznatljiva turistička destinacija“, zaključio je gradonačelnik Obersnel.