Novosti i priopćenja za medije
 • sij
 • vel
 • ožu
 • tra
 • svi
 • lip
 • srp
 • kol
 • ruj
 • lis
 • stu
 • pro

Trsatski kaštel u novom ruhu


Projekt i njegovu realizaciju predstavili su gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar ©karpa i predstavnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Dolores Oątrić.

Trsatski kaątel zasigurno je jedno od najposjećenijih mjesta u gradu, kako turista tako i samih stanovnika Rijeke. Kako bi se očuvala ljepota Trsatskog kaątela, koji je mjesto brojnih kulturno-zabavnih manifestacija tijekom cijele godine, posljednjih nekoliko mjeseci Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s Gradom Rijeka realizirala je projekt sanacije drvene ąetnice – galerije, sanacije istočnog vijenca mauzoleja „Mir junaka“, sanacije kroviąta uz sjeveroistočnu kulu, sanacije dijela opločenja Gradine i kompletnu sanaciju jugozapadne kule, uz nadzor Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Rijeci.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Petar ©karpa, istaknuo je da Turistička zajednica grada Rijeke već dugi niz godina upravlja Trsatskim kaątelom te vodi brigu o kompletnoj infrastrukturi, koja je ove godine promijenjena i obnovljena. Trsatski kaątel uspjeąno je stavljen u funkciju turističke ponude grada Rijeke, gdje se odrľavaju brojni kulturno-zabavni sadrľaji te mjesto najveće posjećenosti u gradu. Također je istaknuo kako će se nastaviti ulagati u infrastrukturu te da će se sredstvima iz EU fondova nastaviti radovi i modernizirati Trsatski kaątel.

Predstavnica Konzervatorskog odjela u Rijeci, Dolores Oątrić, istaknula je dugogodiąnju izvrsnu suradnju Turističke zajednice grada Rijeka, Grada Rijeke i Konzervatorskog odjela ąto je ključ da se kulturno-povijesnim spomenicima upravlja kvalitetno i na dobrobit zajednice, a Trsatski kaątel izvrstan je primjer takve prakse.

„Trsatska gradina jedan je od najprepoznatljivijih simbola Rijeke i briga o ovom prostoru jedan je od dugoročnih gradskih prioriteta. Grad Rijeka tako već dvadesetak godina sustavno ulaľe u očuvanje i odrľavanje Gradine i u tom su periodu obavljeni brojni radova na sanaciji i uređenju unutraąnjih i vanjskih prostora te čitav niz različitih intervencijskih radova.“, podsjetio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i dodao: „Ovo mjesto koje već dugi niz godina ima vaľnu ulogu u turističkom i kulturnom ľivotu grada, kroz projekt Rijeke Europske prijestolnice kulture, projekt urbanog zippline-a koji se spuąta do zgrade Exportdrva, postat će jedna od najvećih gradskih atrakcija.“

Zavrąetkom radova Jugozapadna kula uskoro će dobiti novog stanara – Interpretacijski centar Primorsko-goranske ľupanije, koji je dio EU projekta Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“. U Interpretacijskom centru, koji će se smjestiti u prostoru bivąe suvenirnice, moći će se saznati zanimljivosti iz ľivota obitelji Frankopan u Trsatskom kaątelu.

Ukupna vrijednost projekta i svih realiziranih aktivnosti je 478.902,80 kn ąto je financirano sredstvima Turističke zajednice grada Rijeke i Grada Rijeke.

Konferenciji za medije prisustvovali su članovi Kluba prijatelja Grada Trsata, koji su nosili kostime koje je Turistička zajednica grada Rijeke financirala sredstvima iz EU projekta Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“. U sklopu projekta izrađeno je 40 kostima.