Novosti i priopćenja za medije

Riječki turizam u kontinuiranom višegodišnjem porastu


Danas su na konferenciji za medije predstavljeni odlični rezultati Rijeke u turističkom prometu za period od siječnja do kolovoza 2016. godine. O turističkim rezultatima Rijeke govorili su gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

Petar Škarpa, direktor Turističke zajednica grada Rijeke predstavio je odlične turističke rezultate koje je Rijeka kao turistička destinacija ostvarila u periodu od siječnja do kolovoza 2016. godine s usporedbom na isto razdoblje prethodne godine.

Turizam grada Rijeke nastavio je svoj višegodišnji trend te se i ove godine bilježi porast u turističkom prometu i to 12% više dolazaka te 21% više noćenja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U analizirani turistički promet nije uključen Autokamp Preluk te promet ostvaren na Europskim sveučilišnim igrama. Ovaj višegodišnji porast u broju gostiju koji Rijeku izabiru kao svoju destinaciju može se, između ostalog, zahvaliti svim sudionicima u turističkom proizvodu, od hotelijera, privatnih iznajmljivača, hostela, putničkih agencija, brojnih organizatora manifestacija te brojnim aktivnostima koje Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke provode sa svim dionicima turističke ponude destinacije, ali i kontinuiranim ulaganjem u kvalitetu i broj smještajnih jedinica.

Hoteli su i ove godine trenutno dominantna kategorija smještaja na području grada Rijeke, iako je vidljiv trend snažnog razvoja privatnog smještaja koji je po postocima i broju noćenja neposredno iza hotela. Statistički gledano u hotelima je ostvareno 35,24% noćenja dok je u privatnom smještaju ostvareno neznatno manje, odnosno 34,40%.

Turistička zajednica grada Rijeke svojim višegodišnjim članstvom u međunarodnoj strukovnoj asocijaciji European Cities Marketing, koja okuplja 120 gradova Europe, dobiva mogućnost analize svojeg stanja, ali i planova za razvoj s usporedbama na skoro sve relevantnije destinacije Europe koje su također članice. Stalnim ažuriranjem internih banki podataka svim članicama omogućuje se samostalno analiziranje podataka kao i veliki godišnji izvještaj koji asocijacija priprema temeljem svih dostavljenih podataka.

Tako je u posljednjoj usporedbi poslovanja 120 gradskih destinacija u Europi (The European Cities Benchmarking Report 2015-2016) istaknuto da je Rijeka u periodu od 2011. do 2015. godine ostvarila najveći prosječni godišnji rast od 19,8 % od svih analiziranih gradova.
Od 2011. do 2015. godine prosječna godišnja stopa rasta Europskih gradova iznosi 5,1%, dok je prosječna godišnja stopa rasta država članica EU28 4,1%.

Možemo rezimirati da je i ove godine ovaj pozitivni trend rezultat zajedničkih aktivnosti svih direktno i indirektno uključenih dionika turističke ponude destinacije, Grada Rijeke i Turističke zajednice grada Rijeke. S obzirom na obećavajuće brojke ovog dijela godine, očekuje se uspješna i rekordna godina u Rijeci.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, izražavajući zadovoljstvo rekordnim turističkim rezultatima i ove godine u Rijeci, rekao je kako sve to nije slučajno, već je rezultat promišljanja i razvoja brojnih strategija u kojima je turizam uvijek dobivao posebno mjesto. Ovako dobre rezultate uspjeli smo postići jednom sinergijom rada Turističke zajednice grada Rijeke i Grada Rijeke. No ne zanosimo se promišljanjem da će Rijeka postati turistički grad, odnosno grad kojem će turizam biti glavna okosnica gospodarstva i razvoja. Uvijek sam isticao da turizam u Rijeci ima svoje potencijale i da je šteta ne iskoristi ih, tim više što Rijeka ovakve rezultate ima kroz cijelu godinu. Razlog tome je i atraktivnost različitih programa poput Riječkog karnevala i brojnih festivala, velikih sportskih događanja te prepoznavanja bogate riječke kulturne baštine“, rekao je Obersnel.

Gradonačelnik je dodao kako se u sve to, kao i u uređenje grada, također moralo uložiti i podosta sredstava. Samo u uređenje Starog grada u posljednjih nekoliko godina utrošeno je oko 40 milijuna kuna, što je rezultiralo boljom ugostiteljskom ponudom. Spomenuo je također i poticaje kroz mjere u kreditiranju, odnosno davanje dodatnih sredstava za razvoj turističke i ugostiteljske djelatnosti.

„Turističkom uspjehu doprinijela je i činjenica da su Rijeku zbog svog položaja i infrastrukture prepoznali i mali kruzeri i jedrenjaci, za koje je Rijeka postala početna luka. Do kraja godine očekujemo 14 velikih kruzera“, rekao je gradonačelnik, dodajući da su nastojanja da se Rijeku učini turistički atraktivnom prepoznali i poduzetnici, poput vlasnika hostela i privatnih iznajmljivača kojih je iz godine u godinu sve više.

„Vjerujem da će daljnje investicije u povećanje turističkih kapaciteta, izgradnjom novog resorta na Costabelli, hotela u kompleksu Benčić i stavljanja u pravu funkciju kampa na Preluku, rezultirati još i boljim rezultatima“, zaključio je gradonačelnik.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.