Novosti i priopćenja za medije

Ri gastro čarolije od smokava i liganja


Sladokuscima najzanimljiviji dani u godini, Ri gastro dani, krajem kolovoza i početkom rujna ponudit će nam maštovite menije u slavu dvije namirnice – smokve i lignje. Tjedan smokava počinje 30. kolovoza i traje do 6. rujna, a odmah nakon toga sljubljuje se s Tjednom liganja koji će na menijima ostati od 6. do 13. rujna.

Domaćin predstavljanja ovosezonskog Ri gastra bio je Bistro pizzeria „Maslina na zelenom trgu“ na čijoj su terasi Tjedan smokava i Tjedan liganja predstavili direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, voditelj Bistro pizzerie „Maslina na Zelenom trgu“ Matija Benić uz glavnog kuhara Dušana Džimbega, direktorica restorana „La Rose“ Suzana Jovičić uz glavnog kuhara Emila Kovačića te koordinatorica projekta Ri gastro Tatjana Babić Tomić.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Nakon malog „godišnjeg odmora“ tijekom ljeta, Ri gastro nam se vraća s još jednom finom pričom, ovoga puta posvećenoj smokvama. Ovo rajsko voće, latinskog naziva Ficus carica, spada u najstarije kultivirane voćke, a uz maslinu i vinovu lozu najzastupljenija je biljka na Mediteranu. Ona je potvrda ekološki zdravog okruženja, jer samo u takvome uspijeva, otporna je na vremenske neprilike i odlikuje se prirodnim svojstvima za visoku i redovitu rodnost, pa je u narodu smatrana simbolom plodnosti i obilja. A obilje je ono što će nas u tih tjedan dana posvećenih smokvi čekati u ugostiteljskim objektima Rijeke i okolice, sve sa željom da se očuva tradicija prehrane naših starih i pokuša vratiti na jelovnike domaćinstava i restorana.
Sljedeća gastro-priča je ona o lignji… Domaće priobalno stanovništvo lignje lovi većinom u jesensko-zimskom razdoblju, iako ih je tada manje ali su neusporedivo veće i ukusnije od ljetnih. Uz to, svježa lignja vrlo je zdrava, obiluje visokokvalitetnim bjelančevinama i mastima, te ostalim vrijednim mikronutrijentima. Lignja je nezaobilazan dio mediteranskog kulinarstva, s brojnim načinima pripreme, od sirove i na žaru do pirjane i pržene, a svojim oblikom pogodna je i za punjenje.

Humanitarni Cooking Show odmah će na samom početku svima koji se nađu na Korzu 30. kolovoza ponuditi mali uvid u smokvasto-lignjaste menije, a što će sve chefovi kreirati od ove dvije omiljene i vrijedne namirnice, najbolje je doznati posjećivanjem nekog od partnera-ugostitelja Ri gastra. Tu su i gastro radionice KuHarmonije koje vas osposobljavaju da specijalitete stvarate svaki dan i u vlastitoj kuhinji, a Ri gastro će, kao i uvijek do sada, zabaviti/educirati i najmlađe, uz pomoć partnera Dječjeg odjela Stribor Gradske knjižnice Rijeka i Bistro slastičarne Cukerin.
Tko sve kuha za vas i kakvi vam se fini programi spremaju u sklopu ova dva gastro tjedna provjerite na službenim stranicama Ri gastra. U slast!

U Ri gastro – Tjednu smokava / Tjednu liganja sudjeluju: Bistro A modo mio, Restoran Aerosteak, Bistro Conca d'Oro, Bistro La Rose, À la carte Restaurant Kamov, Konoba Blato, Konoba Feral, Konoba Nebuloza, Konoba Na kantunu, Restaurant Molo longo, Bistro pizzeria Maslina na zelenom trgu, Restoran hotela Continental, Bar Bar, Belgian Beer Café - Brasserie As, Restoran konoba Municipium, Restoran Botel Marina, Restoran Morčić, Konoba Tarsa, Bistro Placa 51, Bistro Mornar, Restoran Porto Grillo, Konoba Borik, Bistro slastičarna Cukerin, Ebba's Cuisine, Gelateria Corso, Restoran Ronjgi, Bistro Kostrenka, Ristorante Spagho i Cacao Coffe & Sweets Bar.

▪ 7 namirnica - 7 dana - 7 Ri gastra ▪
U 2016. godini Ri gastro dani održavaju se u sedam termina i svaka od odabranih sezonskih namirnica zvijezda je u svojih tjedan dana – šparoge, srdele, trešnje, smokve, lignje, bakalar i čokolada. Ugostitelji grada Rijeke i okolice u tih će 7 prigoda u trajanju od 7 dana pokazati svu raskoš zadanih 7 namirnica, njihovu uporabnu vrijednost, maštovitost u pripremi, tradicionalne i posve nove recepte te cijelu paletu finih okusa koji potječu od samo jedne, male, ali beskonačno vrijedne sezonske namirnice.
Primarni cilj manifestacije Ri gastro bio je i ostao očuvanje tradicije prehrane naših starih i njeno vraćanje na jelovnike domaćinstava i restorana. Organizaciju potpisuju Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke, u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice te Turističke zajednice Općine Viškovo.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

PROGRAM

30.8. Cooking show, Korzo, u 10.30 sati
1 kupon/zalogaj: 10,00 kn
Sav prihod namijenjen je korisnicima Socijalne samoposluge

2.9. 3,2,1, smokva - slatke i slane verzije smokve uz Doris Vlah, radionica, KuHarmonija, u 18.30 sati
Cijena: 260,00 kn
Prijave na broj 091 581 9589 ili na kuharmonija.com

5.9. Salate, glavna jela i deserti - prirodno i cjelovito, radionica, KuHarmonija, u 18.30 sati
Cijena: 260,00 kn
Prijave na broj 091 581 9589 ili na kuharmonija.com

9.9. Neka nova lignja - kreativne i ukusne ideje za pripremu lignje, radionica, KuHarmonija, u 18.30 sati
Cijena: 260,00 kn
Prijave na broj 091 581 9589 ili na kuharmonija.com

10.9. Priče s voćne farme, radionica za predškolce, Gradska knjižnica Rijeka – Dječji odjel Stribor, u 11 sati
Broj mjesta ograničen, prijave na 211 573 ili stribor@gkri.hr

10.9. Radionica izrade slastica za djecu, Bistro slastičarna Cukerin, u 18 sati
Cijena: 20,00 kn po djetetu
Broj mjesta ograničen, prijave na 051 444 950

Više informacija, program događanja i menije ugostitelja možete pronaći na stranici rigastro.visitRijeka.hr.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.