Novosti i priopćenja za medije

Otvoren Muzejski terminal u prostoru Zračne luke Rijeka


Niz izložbi iz muzejskih riznica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Muzeja gRijeke, Prirodoslovnog muzeja Rijeka i Muzeja Grada Crikvenice te dvadeset i pet radova (grafika, slika, skulptura i instalacija) iz fundusa riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti krase prostor zgrade Zračne luke Rijeka. U sljedećih mjesec dana dio svoje muzejske građe na aerodromu prezentirat će i Hrvatski muzej turizma."Znalac muzealac", dio je prostora uređen za djecu, a potpunu aerodromsku ambijentalnu atmosferu praćenu primorskim zvucima dočarat će glazba u produkciji Ustanove Ivan Matetić Ronjgov. 

S obzirom na smještaj Zračne luke, u planu projekta je postavljene izložbe o baštini otoka Krka i botaničkog vrta s primorskim biljnim vrstama. Zračna luka bit će opremljena video-zidom i nizom ekrana na kojima će se prikazivati kulturni i umjetnički sadržaji, a razvit će se i posebne aplikacije za mobilne uređaje.  

Ovim će projektom zračna luka osim prometnog, postati i važno kulturno čvorište koje će raznim sadržajima i manifestacijama privlačiti kako turiste, tako i lokalno stanovništvo.
U projektu uz Županiju sudjeluju spomenute muzejske ustanove okupljene u projektu "Muzeji zajedno", gradovi Rijeka, Opatija i Crikvenica te Zračna luka Rijeka. Projekt je županijski doprinos kandidaturi Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture.  

U ime Primorsko-goranske županije "Muzejski terminal" su obišli župan Zlatko Komadina sa zamjenicima Marinom Medarić i Markom Borasom Mandićem, županijskim vijećnicima i pročelnicima, u ime Grada Rijeke zamjenik riječkog gradonačelnika Miroslav Matešić, a predstavljanju projekta prisustvovali su i gradonačelnici i načelnici te predstavnici resornih ministarstava.

Foto: PGŽ