Novosti i priopćenja za medije
 • sij
 • vel
 • ožu
 • tra
 • svi
 • lip
 • srp
 • kol
 • ruj
 • lis
 • stu
 • pro

Mjesec dana lude vožnje zvane Riječki karneval


Svi znaju za četiri godišnja doba, ali Rijeka ima jedno dodatno – Riječki karneval, a 17. siječnja je dan kada ovo najposebnije od svih godišnjih doba počinje uz zvuk Antonjskog roga. Drevne tradicije nalažu da karnevalsko razdoblje traje do Pepelnice, stoga nas ove godine očekuje još jedno kratko i žestoko izdanje sve do 14. veljače. U manje od mjesec dana nagurat će se najviše moguće maškaranih zabava, počevši s izborom i krunidbom nove Kraljice Riječkog karnevala, čime se i „pravno“ rješava predaja vlasti u gradu u ruke maškara. Na rasporedu nove vlasti je što više maškaranih zabava, koncerata, sasvim posebni sportovi kao što su snowboard natjecanje uz samo more i rally u kojem su maskirani i sudionici i njihova vozila, pa zabave po trgovima, ali i nekoliko humanitarnih događanja te kulminacija s Dječjom i Međunarodnom karnevalskom povorkom. Sve to, i puno više, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Salonu Grada Rijeke.

 Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

U srijedu, na Antonju, podizanjem pusta započet će još jedan Riječki karneval, 35. po redu, a već u petak predat ću ključeve grada Meštru Toniju i prepustiti se uživanju u karnevalu koji će ove godine, nažalost, trajati nešto kraće – rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Riječki karneval je i važan je segment projekta Europske prijestolnice kulture 2020. godine, kao kulturna i tradicionalna manifestacija koja predstavlja sastavni dio identiteta našeg grada – istaknuo je Obersnel, dodavši i kako naš karneval, kao jedan od najvećih europskih i svjetskih karnevala, redovito privlači brojne strane i domaće ljubitelje ovakvih događanja. Riječki je karneval poznat i po humanitarnom balu u sklopu kojeg ćemo ove godine prikupljati sredstva za Sportski savez osoba s invaliditetom za nabavku specifične sportske opreme za sportaše s invaliditetom – zaključio je gradonačelnik.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa predstavio je redizajnirane web stranice Riječkog karnevala – na staroj adresi www.rijecki-karneval.hr, od sada s novim dizajnom i pojednostavljene strukture za jednostavnije snalaženje, mogu se naći sve informacije o karnevalskim događanjima, novosti te mnoštvo fotografija i video snimaka proteklih Riječkih karnevala. Kao i svake godine, na ovim će se stranicama moći i uživo pratiti Dječja i Međunarodna karnevalska povorka putem live-streama.
Škarpa je ukratko najavio programe Riječkog karnevala počevši s Izborom Kraljice Riječkog karnevala i primopredaju ključa Grada koji će se održati u petak 19. siječnja s početkom u 20 sati u Dvorani mladosti. Karte za Izbor Kraljice u prodaji su u Turističkom informativnom centru, Korzo 14 po cijeni od 25 kn, a moći će se kupiti i ispred Dvorane Mladosti dva sata prije početka programa.
Dva najveća događanja Riječkog karnevala, Dječja i Međunarodna karnevalska povorka, ove nas godine očekuju 27. siječnja i 11. veljače, a novost je studentska karnevalska povorka 3. veljače, Carnival DJ Session, koja će završiti velikim partyjem u Ex port Delti s headlinerom DJ Kevinom Saundersonom.
Sportski duh karnevala i ove godine brane Maškarani auto-rally Pariz – Bakar i Carnival Snowboard Session 3. veljače, a Ex port Delta je ponovno koncertni centar uz Karnevalske zabave sa Zagrebačkom pivovarom. Riječki karneval ponovno pokazuje i svoje veliko humanitarno srce kroz niz događanja – tradicionalni Humanitarni karnevalski bal u Guvernerovoj palači, akcija „Čep po čep – kolica“ K.U. Čiket u sklopu njihovog karaoke i pidžama partyja, humanitarna prodaja jote i maneštre na Korzu, tradicionalno dobrovoljno darivanje krvi te po završetku karnevala prodajna izložba fotografija Foto studija Kurti „Nasmijana lica Riječkog karnevala“. Popis svih događanja u sklopu Riječkog karnevala moguće je pronaći u kalendaru na službenim stranicama www.rijecki-karneval.hr.

Karnevalske zabave sa Zagrebačkom pivovarom rezultat su dugogodišnje suradnje Riječkog karnevala i pokrovitelja Zagrebačke pivovare, čiji je predstavnik, regionalni direktor prodaje Vladislav Šipka, najavio koncerte i zabave koji nas očekuju u sljedećih mjesec dana. Prvi u Ex port Delti 20. siječnja nastupa uvijek popularni Jole, 27. siječnja na redu je Jelena Rozga, a 3. veljače slijedi veliki Carnival DJ Session 2018. na kojem će nastupiti DJ Kevin Saunderson, Addo & Poco Locco, Peznt, Mark Ash, Fryer i Dino Jukić. Večer prije velike završnice Karnevala, 10. veljače, u Ex port Delti nastupaju grupe Vigor i Night Express, a na sam dan Međunarodne povorke 11. veljače održat će se i velika završna karnevalska zabava.

Meštar Toni
i još uvijek aktualna Kraljica riječkog karnevala Elaie Filipović pozvali sve na sudjelovanje u brojnim programima Riječkog karnevala 2018., počevši s dizanjem pusta 17. siječnja koji se kao i svake godine održava na više lokacija, ali vremenski usklađeno u 18 sati – na ispred Doma Pašac, ispred Doma kulture na Pehlinu i ispred Doma Zamet. Nakon toga promjenom vlasti na Izboru nove Kraljice 19. siječnja kreće još jedna luda vožnja zvana Riječki karneval na koju je Toni pozvao uz karnevalski moto - Budi što želiš, dođi na Riječki karneval!

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.