Novosti i priopćenja za medije

Riječki gastronomski dani slave lignje i smokve


Jesenje izdanje Ri gastra u razdoblju od 22. do 29. rujna na svom će nam jelovniku nuditi dvije sezonske namirnice – lignje i smokve bit će zvijezde delicija koje će se spravljati u restoranima i konobama koji sudjeluju u manifestaciji.

Domaćin predstavljanja trećeg ovogodišnjeg izdanja Ri gastra bio je Grand hotela Bonavia čiji Fine Dining Restaurant Kamov sudjeluje u manifestaciji od samih početaka. O Ri gastru, dvjema namirnicama koje će biti temelj menija u ovom periodu i programima koji nas očekuju pričali su Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Ines Boban-Štiglić, voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke, Marina Rogović, direktorica Grand hotel Bonavia, Mara Šimunić iz konobe Blato 1902 i Tanja Babić, koordinatorica projekta Ri gastro.

Kao i svaki put do sada, svi će sladokusci dobiti priliku po popularnim cijenama u brojnim restoranima i konobama Rijeke i okolice isprobati cijeli niz specijaliteta od liganja i maštovite slastice od smokava. Meniji nam tako najavljuju carpaccio od jadranske lignje, domaće fuže u brudetu od liganja, lignje punjene pršutom i smokvama, lignje prelivene umakom od jadranskih kozica, ragu od jadranske lignje sa šurlicama, punjene lignje s tapanadom od smokava, pržene lignje, na žaru ili u brudetu… A smokve će se naći kao sastojak torti, sitnih kolača, semifredda, palačinki, flambirat će ih se, kupati u teranu, ali i spajati u raznim slanim kombinacijama.
Da fini zalogaji budu dostupni baš svima, tu je humanitarni Gastro Cooking Show 25. rujna. Riječkim će se chefovima ovoga puta pridružiti i dvoje glumaca HNK Ivana pl. Zajca, Eleonora Surian i Denis Brižić koji će za sve zainteresirane spravljati razne specijalitete, ponovno s humanitarnim ciljem, jer je sav prihod od prodaje zalogaja namijenjen korisnicima Socijalne samoposluge. Gastro večer će se pretočiti u glazbenu, jer nakon Gastro Cooking Showa u HNK Ivana pl. Zajca kreće Festival 130 uz koncert „Riječki skladatelji i solisti“. Ri gastro ovu jesen nudi i još nekoliko zanimljivih i, najvažnije od svega, finih događanja – stručno predavanje o vrijednostima smokve, pričaonicu za predškolce u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka te dječju gastro radionicu izrade slastica u Bistro slastičarni Cukerin.

U Ri gastro – Tjednu liganja i smokava sudjeluju: Konoba Blato 1902, Restoran Molo longo, Konoba Feral, Restoran Aerosteak, Fine Dining Restaurant Kamov (Grand hotel Bonavia), Restoran hotela Continental, Stancija Kovačići, Konoba Nebuloza, Bistro Conca d’oro, Bistro La Rose, Kuća istarskog pršuta, Restoran konoba Municipium, Restoran Botel Marina, Restoran Porto Grillo, Bar Bar, Dolce Bolero, Bistro slastičarna Cukerin, Pirunada, Restoran Morčić i Gospoja PZ.

RI gastro dani događaju se u četiri termina tijekom godine, s četiri sezonske gastro-teme, a sve s ciljem očuvanja tradicije prehrane naših starih i njenim vraćanjem na jelovnike domaćinstava i restorana. Organizaciju potpisuju Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke, u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice.


Program manifestacije i menije ugostitelja koji sudjeluju u Ri gastro – Tjednu liganja i smokava možete preuzeti OVDJE.