Novosti i priopćenja za medije

Dolazi nam kratki i žestoki Riječki karneval 2016.


Iz centra grada nestali su blagdanskih ukrasi, ali odmah su ih zamijenile karnevalske trakice i zastave koje najavljuju ono peto godišnje doba koje samo Rijeka ima – Riječki karneval. Ovogodišnje karnevalsko razdoblje koje tradicionalno počinje podizanjem Pusta 17. siječnja na Antonju i završava 10. veljače na Pepelnicu, daje nam tek malo više od tri tjedna da „odradimo“ najluđe zabave u godini. Na konferenciji za medije u Salonu Grada Rijeke najavljeno je što nas sve očekuje u tom kratkom, ali po svemu sudeći, žestokom razdoblju. Program ove godine nudi puno maškaranih plesova, koncerata, pomaknutih sportova, kazališnih predstava, ali ponovno i niz humanitarnih akcija. Novu Kraljicu Riječkog karnevala bira se 22. siječnja, Dječja karnevalska povorka pleše 30. siječnja, a finale Riječkog karnevala 2016. – Međunarodna karnevalska povorka zakazano je za 7. veljače.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

„Počinje još jedan riječki karneval koji će ove godine, nažalost, trajati znatno kraće no što bi mi koji ga volimo htjeli. Tako u samo tri tjedna moramo ugurati sva zbivanja pa će stoga ovogodišnji karneval biti izuzetno dinamičan. Kao i do sada, i tijekom ovog, 33. po redu Riječkog karnevala, gradom će vladati maškare pa ću već idućeg petka ključeve grada predati Meštru Toniju i prepustiti se uživanju u maškaranim događanjima“ - rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel dodavši kako će karneval i ove godine imati i humanitarnu notu pa će se tako na tradicionalnom Humanitarnom balu prikupljati sredstava za Centar za autizam Rijeka i to za opremanje senzornog parka u sklopu projekta Senzorni park za naš osmjeh.
Gradonačelnik je naglasio i kako je Riječki karneval odavno postao prepoznatljiv i van granica Hrvatske te je uvjeren da će i ove godine privući brojne turiste. „Rijeka je 2015. godini ostvarila do sad najbolje rezultate u turizmu pa je tako zabilježila rast broja noćenja od čak 25 posto u odnosu na prethodnu godinu, a karneval je svakako je jedna od gradskih manifestacija koja privlači turiste“ - rekao je gradonačelnik.
Naglasio je i kako je Riječki karneval dio programa kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Naime, Rijeka je jedan od četiri hrvatska grada koji su ušli u drugi krug izbora za Europsku prijestolnicu kulture, a svoju kandidaturu pod sloganom Rijeka 2020 – Luka različitosti bazira na kulturnom programu koji će tematizirati inherentno riječke teme rada, vode i migracija, jednako značajne za sadašnjost i budućnost Europe, dok će Riječki karneval, kao jedan od najvidljivijih i najmasovnijih riječkih kulturnih događanja i brendova, dobiti svoje posebno mjesto u okviru programa Rijeka 2020.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa ukratko je predstavio programe Riječkog karnevala 2016. Službeno preuzimanje vlasti maškara dogodit će se tijekom Izbora Kraljice Riječkog karnevala u petak 22. siječnja u Dvorani mladosti, od kada kreće kratko razdoblje napunjeno karnevalskim događanjima. Vrhunac, kao i uvijek, su Dječja i Međunarodna karnevalska povorka 30. siječnja i 7. veljače, prijave karnevalskih grupa su zatvorene, a točni broj i raspored grupa bit će uskoro objavljen na službenim stranicama www.rijecki-karneval.hr. Na istoj adresi moguće je pronaći sve korisne informacije o Karnevalu, kao i detaljan program.
Škarpa je naglasio kako je ovogodišnja kampanja pripremljena i usuglašena s novom nacionalnom kampanjom Hrvatske turističke zajednice Croatia - Full of Life, odnosno Hrvatska - puna života, a Riječki karneval prvi je veliki događaj koji je svoju kampanju prilagodio i uskladio s nacionalnom kampanjom. Riječki karneval, kao TOP događaj hrvatskog turizma, u vrijeme predsezone predstavlja najveći događaj na području Hrvatske i odličan je lajtmotiv za promociju ne samo Rijeke kao destinacije već Kvarnera i Hrvatske.

Od programa ovogodišnjeg karnevala izdvojena su još dva jaka sportska programa, jedan tradicionalni koji je uz Riječki karneval još od 1990. godine – Maškarani auto-rally Pariz Bakar koji će voziti 23. siječnja te jedan relativno mlađi, ali definitivno već čvrsto usađen u Karneval – Carnival Snowboard Sesson 30. siječnja na Gatu Karoline Riječke. HNK Ivana pl. Zajca svojim se Kazališnim vrtuljkom ponovno pridružio karnevalskim danima, Ex port Delta se i ove godine aktivira i uz Zagrebačku pivovaru postaje koncertno odredište, a Tower Center Rijeka organizira Maškaranu bajku uz klizalište, niz zabavnih programa, Izbor princa i princeze riječkog karnevala, ali i novi program „Tvoja maska zvuči poznato“. Riječki karneval uz maškarano ludilo svake godine na više načina pokaže i svoju humanitarnu stranu, pa će se i ovoga puta kuhati humanitarna jota i maneštra, KU Čiket organizira dvije maškarane zabave s humanitarnim ciljem, uvaženi gosti će plesati na Humanitarnom karnevalskom balu, a početkom veljače u Domu crvenog križa održava se tradicionalno dobrovoljno davanje krvi.

Uskoro glavni čovjek u Rijeci, Meštar Toni, pozvao je sve na svečanost primopredaje ključa Grada i izbor Kraljice u petak u Dvorani mladosti, a prije toga na dizanje pusta koje će se i ove godine održati na više lokacija – na Pomorskom fakultetu dižu Pusta Riječkog karnevala Tomicu Karamostića 15. siječnja u 12 sati, a Pustovi se 17. siječnja dižu ispred Doma na Pašcu u 17 sati, a na Pehlinu ispred Doma kulture i na Zametu ispred Doma ŠD „Zamet“ s početkom u 18 sati.
Kraljica Stella Paris broji zadnje dane svoje vladavine, ali je sada čeka Riječki karneval bez kraljevskih obaveza, posvećen samo zabavi. Pozvala je sve da sudjeluju u karnevalskim programima i plesom i pjesmom obilježe najljepše godišnje doba u Rijeci – Riječki karneval.

Zagrebačka pivovara i Ožujsko pivo tradicionalni su pratioci i pokrovitelji Riječkog karnevala, a regionalni menadžer veleprodaje Zagrebačke pivovare Dario Ružić najavio je koncertna događanja u prostoru Ex port Delte. Karnevalsku pozornicu 23. siječnja otvara već stari gost Riječkog karnevala Jole, 30. siječnja okreće se ploča na rock te nastupaju Prljavo kazalište i jake riječke snage iz benda Jonathan, 6. veljače ide Carnival DJ Session uz DJ The Adventa, a 7. veljače je rezerviran za cjelodnevnu završnu feštu.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

...

Karte za Izbor Kraljice Riječkog karnevala i primopredaju ključa Grada su u prodaji od 14. siječnja u Turističkom informativnom centru na adresi Korzo 14 po cijeni od 25,00 kn, a moći će se kupiti i dva sata prije početka Izbora ispred Dvorane mladosti. Uz voditelje Josipa Krmpotića i Roberta Ferlina, publiku će kroz večer zabavljati D'Beni bend.

Process akreditiranja novinara za Riječki karneval 2016. je aktivan i provodi se registracijom preko mrežne stranice www.rijecki-karneval.hr, a o odobrenju, mjestu i vremenu preuzimanja akreditacija predstavnici medija će biti obaviješteni putem e-maila. Press centar Riječkog karnevala je, kao i do sada, smješten u Turističkom informativnom centru na adresi Korzo 14.