Novosti i priopćenja za medije
 • sij
 • vel
 • ožu
 • tra
 • svi
 • lip
 • srp
 • kol
 • ruj
 • lis
 • stu
 • pro

Koja će od njih 8 biti nova Kraljica Riječkog karnevala?


Prvo od nosećih događanja Riječkog karnevala 2018. najavljeno je danas na konferenciji za medije na brodu Marina – 19. siječnja, s početkom u 20 sati u Dvorani mladosti, Riječki će karneval dobiti svoju dvadeset i treću Kraljicu, a ključevi Grada će napokon doći u ruke maškara.

Tehnički realizator Izbora Kraljice Riječkog karnevala i primopredaje ključa Grada, Vjeko Alilović, u društvu sedam od ukupno osam ovogodišnjih kandidatkinja za „zlatni plašt“, najavio je što nas sve očekuje ovaj petak u Dvorani mladosti. Kroz večer će nas voditi provjereni voditeljski dvojac Josip Krmpotić i Robert Ferlin, a za glazbenu podlogu, zabavu i dizanje publike na noge ovoga su puta zaduženi Mauro Staraj & La Banda i Alen Vitasović. Za sve ostalo će se pobrinuti kandidatkinje i njihove prateće grupe, koje će morati uvjeriti žiri i publiku da su baš one napravljene od kraljevskog materijala i vrijedne titule Kraljice Riječkog karnevala 2018. Uz kandidatkinje, ocjenjivat će se i nastup njihove prateće grupe koje se maštovitim koreografijama bore za titulu grupe s najboljim scenskim nastupom.

Kandidatkinje za ovogodišnju kraljicu karnevala su: Manuela Smoljan, K.U. Pom-F-Ri – Rijeka, Lea Širola, Udruga Halubajke – Viškovo, Teodora Jardas, Karnevalska udruga Stare gedore – Rijeka, Ivona Baldaš, PD Zametske maškare i zvončari – Rijeka, Dea Borovac, Čavjanske maškare – Čavle, Ivana Rubeša, Zijat, sost, tancat i pit – Matulji, Valentina Lucis, K.U. Vežgani – Cres i Iva Ciceran, K.U. Vavek parićani – Matulji.

Uz izbor nove predstavnice Riječkog karnevala s mandatom od jedne godine, u ovoj večeri ćemo dobiti i potpuno novu vlast. Bez izbora, kampanje i lobiranja, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović će dragovoljno i s punim povjerenjem ključ Grada Rijeke na mjesec dana prepustiti Meštru Toniju i maškarama. Nakon predaje vlasti i krunidbe nove Kraljice, fešta u Dvorani mladosti se nastavlja uz Maura Staraja & La Bandu i Alena Vitasovića.

Karte za Izbor Kraljice Riječkog karnevala i primopredaju ključa Grada u prodaji su po 25,00 kn u Turističkom informativnom centru (Korzo 14), a moći će se kupiti i dva sata prije početka programa u petak ispred Dvorane mladosti.

Ines Boban Štiglić, voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke, kratko je najavila i ostale programe u karnevalskom tjednu pred nama. Danas, u srijedu 17. siječnja s početkom u 18 sati Riječki karneval i službeno započinje dizanjem pusta i karnevalske zastave ispred Doma Pašac, ispred Doma kulture Pehlin te ispred Doma Zamet. U izlozima Grada Rijeke karneval je već započeo i to izložbom skulptura Tonya Ambrozicha „Zvončari“. Na Pašcu će se plesati svakog vikenda tijekom Karnevala, a Maškarani tanci u Domu Pašac počinju ovaj petak 19. siječnja u 21 sat. Na brodu Marina se u subotu 20. siječnja od 20 sati održava već tradicionalna Noć krinolina KU Veseli oldtimeri, od ove godine humanitarna, pa će sav prihod od ulaznica, koje se prodaju po cijeni od 150 kn za dvije osobe, ići Sigurnoj kući Udruge U.Z.O.R. Istoga dana započinju i karnevalske zabave uz Zagrebačku pivovaru u Ex port Delti, gdje prvi nastupa Jole. Koncert počinje od 21 sat, a karte po cijeni od 30 kn se mogu u pretprodaji kupiti na karnevalskoj kućici na Korzu ili u Dallas Music Shopu te po cijeni od 40 kn na dan koncerta ispred ulaza u Ex port Deltu. U nedjelju 21. siječnja dobit ćemo i princa i princezu Riječkog karnevala na izboru u Tower Centeru Rijeka s početkom u 16.30 sati.

Kandidatkinje su došli podržati i Meštar Toni i još uvijek aktualna Kraljica Riječkog karnevala Elaie Filipović, koji su pozvali sve da dođu u petak u Dvoranu mladosti, navijaju za svoju favoritkinju i podrže sve ostale, te se zabave i proslave početak maškarane vladavine. Meštar Toni je i ove godine od pokrovitelja Riječkog karnevala 2018., Ivana Blaževića iz Adria P.A. Škurinje, dobio na posudbu službeno karnevalsko vozilo Renault s kojim će stizati na sve svoje karnevalske obaveze.

Sva događanja i detaljne informacije o ostalim programima u sklopu riječkog karnevala 2018. mogu se pronaći na službenim stranicama Karnevala na adresi www.rijecki-karneval.hr.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Bilješka za urednike:

IZBOR KRALJICE RIJEČKOG KARNEVALA I PRIMOPREDAJA KLJUČA GRADA

Izbor Kraljice Riječkog karnevala već je tradicionalno uvodna priredba Riječkog karnevala, kada maškare biraju najšarmantniju predstavnicu ženskog spola koja će u vrijeme karnevalskih svečanosti sudjelovati u svim javnim prezentacijama Riječkog karnevala. Izbor Kraljice svake godine predstavlja izazov brojnim karnevalskim skupinama Primorsko-goranske županije koje kandidiraju svoje predstavnice starije od 18 godina za „Zlatni plašt“ i laskavu titulu Kraljice Riječkog karnevala. Osim poznavanja karnevalske tradicije, kandidatkinje se moraju iskazati šarmom i duhovitošću, plesnim i glazbenim umijećem, a ljepota u ovom slučaju nije prednost...
Ideja za Kraljicu Riječkog karnevala potječe od Turističke zajednice grada Rijeke; uz Meštra Karnevala javila se i želja za ustoličenjem ženske predstavnice maškarane vladajuće garniture te je Riječki karneval prvu Kraljicu dobio 1996. godine. Do sada je Riječki karneval imao 22 Kraljice i to redom: Ivu Radić, Maju Skvažu, Maju Cecić Vidoš, Sašu Šofranac, Tamaru Tonković, Sanju Rončević, Kristinu Ožanić, Željku Radić, Anitu Knez, Ivonu Marčelju, Martinu Radetić, Marijanu Širolu, Ivanu Orlić, Teu Kik, Bojanu Batinicu, Ines Martinić, Ninu Simčić, Vedranu Dujmić, Vedranu Šegulju, Stellu Paris, Sandru Ložnik Videčak i još uvijek aktualnu Elaie Filipović.
Uz izbor Kraljice, Turistička zajednica grada Rijeke tradicionalno nagrađuje i najbolji scenski nastup karnevalskih grupa u pratnji svake kandidatkinje, a u sklopu svakog Izbora Kraljice Riječkog karnevala održava se i svečanost primopredaje ključa Grada, na kojoj vlast na kratko vrijeme prelazi u ruke maškara.

RIJEČKI KARNEVAL
Rijeka ima pet godišnjih doba, složno kažu svi Riječani. Svojom dugogodišnjom tradicijom i utjecajem na društvenu zajednicu, Riječki karneval najveći je i najpoznatiji javni događaj na području Kvarnera te u novije vrijeme najprepoznatljiviji dio imidža samog grada Rijeke. Njegove veličanstvene povorke i maštovite priredbe čine ga jednim od najposebnijih karnevala u Europi i najznačajnijim mesopusnim događajem u Hrvatskoj. Karneval je tako uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, a Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu "Zlatno turističko srce" kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009. godini.
Riječki karneval dio je programa Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, kao jedan od najvidljivijih i najmasovnijih riječkih kulturnih događanja i brendova. Dođi na Riječki karneval i budi što želiš u riječkoj luci različitosti!

19.1. – IZBOR KRALJICE RIJEČKOG KARNEVALA I PRIMOPREDAJA KLJUČA GRADA – Dvorana mladosti
27.1. – DJEČJA KARNEVALSKA POVORKA – centar grada
11.2. – MEĐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA – centar grada

Cjelokupni program Riječkog karnevala 2018. objavljen je na web stranici www.rijecki-karneval.hr

Kontakt:
PRESS CENTAR – TIC Rijeka
T: +385 51 335 882
E: press@rijecki-karneval.hr