Novosti i priopćenja za medije

Koja će od njih 7 biti Kraljica Riječkog karnevala?


Riječki karneval u petak 22. siječnja u 20 sati u Dvorani mladosti ponovno traži svoju novu predstavnicu i dostojnu nastavljačicu kraljevske loze. Riječ je, naravno, o svečanosti Izbora Kraljice Riječkog karnevala i primopredaje ključa Grada, na kojoj maškare svake godine i službeno dobiju vlast nad gradom u svoje ruke.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku. 


Na konferenciji za medije Vjeko Alilović, tehnički realizator Izbora, predstavio je sedam djevojaka, izaslanica svojih karnevalskih grupa, koje ove godine planiraju postati 21. Kraljica Riječkog karnevala. One su redom: Sandra Ložnik Videčak (Mesopustari Kraljevice), Ema Sušanj (Kunpanija z Halubja), Silvana Buneta (K.U. Pom-F-Ri), Sara Kinkela (K.U. Vavek parićani), Barbara Glažar (Špažićari), Daria Čop (Halubajke) i Ejla Ćućić (Mesopusna kumpanija Grad Grobnik).

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Nakon već 20 Kraljica Riječkog karnevala koje su, svaka na svoj način, obilježile svoju godinu vladanja, nova će Kraljica ponovno morati brojnoj publici dokazati svoj karnevalski duh, poznavanje običaja, poneku plesno-pjevačku ili sličnu vještinu. Koreografirani nastup s pratećom karnevalskom grupom uvijek je najatraktivniji dio predstavljanja kandidatkinja i često ono što presudi kod odluke kojoj će pripasti kraljevska kruna, „Zlatni plašt“ i slatka odgovornost da godinu dana vlada svojim maškaranim narodom. I 21. po redu kraljica imat će u tome svesrdnu pomoć Meštra Tonija, koji će istu večer u ime maškara preuzeti ključ Grada od gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, čime će i najslužbenije započeti Riječki karneval. Program predstavljanja, izbora, ustoličenja i primopredaje bit će prošaran glazbenim i scenskim nastupima i kao i uvijek s puno plesa u čemu sudjeluju karnevalske grupe i sama publika. Da sve prođe glatko zadužen je službeni voditeljski dvojac Josip Krmpotić i Robert Ferlin, a D'Beni bend je taj koji će davati takt kroz cijelu večer.
Karte za Izbor Kraljice Riječkog karnevala i primopredaju ključa Grada su u prodaji u Turističkom informativnom centru na adresi Korzo 14 po cijeni od 25,00 kn, a moći će se kupiti i dva sata prije početka Izbora ispred Dvorane mladosti.

Meštar Toni i još uvijek aktualna Kraljica Riječkog karnevala Stella Paris došli su i ovaj put poželiti sreću kandidatkinjama i podijeliti im koji koristan savjet i sve pozvati da u što većem broju dođu podržati djevojke, vidjeti što su uvježbale sa svojim grupama i zabaviti se uz ovaj veliki karnevalski show i grupu D'Beni.
Renault Adria P.A. Škurinje se i ove godine pobrinuo da Meštar Toni na vrijeme stiže na sve svoje karnevalske obaveze te je ovom prigodom direktor Boris Bandera predao Meštru Toniju ključeve Renaulta Lagune, na posudbu za trajanja Karnevala.

 Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Predstavljena su još dva jaka programa ovogodišnjeg Riječkog karnevala - Maškarani auto-rally „Pariz-Bakar” i koncerti u Ex port Delti u sklopu Zabava sa Zagrebačkom pivovarom. Dan nakon proglašenja Kraljice Riječkog karnevala, nova predstavnica kraljevske obitelji odmah sjeda za volan. Ona i Meštar Toni bit će na čelu kolone „puknutih oktanaca“ koja i će i ove godine odvoziti svoju poznatu rutu od riječkog Pariza, pa sve do Bakra. Maškarani auto-rally “Pariz-Bakar” tradicionalna je manifestacija koja se još od 1990. godine neprekidno održava u organizaciji Autokluba „Rijeka“, kao parodija na svjetski poznati rally „Pariz-Dakar“, a jedinstven je jer utrku voze motorizirane maškare i svi sudionici – natjecatelji, njihova pratnja i suci moraju biti maskirani, a posebna su priča njihova prigodno dekorirana vozila. Rally 23. siječnja kreće s riječkog Pariza u 10.05 sati, na Korzu će se pokazati oko 10.30 sati, nakon čega moto-povorka kreće na daljnje izazove prema Kostreni i Bakru.
Tomislav Šepić iz Autokluba Rijeka naglasio je kako je jedna od novosti ove godine izmijenjena ruta rallya, koja je ove godine znatno duža i iznosi 37.80 km. Naime, u godini u kojoj Autoklub Rijeka slavi 70. godina postojanja i 25. godina održavanja Maškaranog auto-rallya Pariz – Bakar izmijenjen je njegov itinerer; ove će se godine oživjet staru rutu i ponovno proći mjesta riječkog prstena od Orehovice, Svilnog, Čavli, Cernika, Mavrinci, Kukuljanova, Škrljeva, Kostrene do Grada Bakra.

Prostor rezerviran samo za najveće koncerte i zabave, Ex port Delta, ponovno je u pogonu za Karneval. Sonja Zgodić iz tvrtrke Promocija d.o.o. najavila je Karnevalske zabave sa Zagrebačkom pivovarom koje će se održavati tijekom karnevalskog perioda u zgradi Ex port Delte na Grobničkoj rivi. Karnevalsku pozornicu 23. siječnja otvara već poznati gost Riječkog karnevala Jole, a 30. siječnja nastupa Prljavo kazalište uz jake domaće snage – riječki Jonathan. U veljači nas u Ex port Delti očekuje još i Carnival DJ Session party uz DJ The Advent te velika završna karnevalska fešta.
Ulaznice za prva dva koncerta po cijeni od 30,00 kn moći će se kupiti u Dallas Music Shopu i fotokopirnici Dandy u robnoj kući RI te u Ex port Delti na dan koncerta, dok je ulaz na posljednja dva događanja slobodan.

---

Riječki karneval dio je programa kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Naime, Rijeka je jedan od četiri hrvatska grada koji su ušli u drugi krug izbora za Europsku prijestolnicu kulture, a svoju kandidaturu pod sloganom Rijeka 2020 – Luka različitosti bazira na kulturnom programu koji će tematizirati inherentno riječke teme rada, vode i migracija, jednako značajne za sadašnjost i budućnost Europe, dok će Riječki karneval, kao jedan od najvidljivijih i najmasovnijih riječkih kulturnih događanja i brendova, dobiti svoje posebno mjesto u okviru programa Rijeka 2020.
Od devet hrvatskih gradova koji su se natjecali za titulu Europske prijestolnice kulture nezavisni je europski Panel stručnjaka odlučio da su Rijeka, Dubrovnik, Pula i Osijek najkvalitetnije pripremili svoje prijave. Do polovice 2016. godine Panel će donijeti odluku koji grad će ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture. Temeljem te odluke hrvatsko će Ministarstvo kulture i formalno proglasiti grad koji će 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture.
Dođi na Riječki karneval i budi što želiš u riječkoj luci različitosti!