Novosti i priopćenja za medije

Postavljeno obilježje na mjestu srušene sinagoge


Povodom Dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti, koji se obilježava 27. siječnja, održano je predstavljanje informativnog obilježja postavljenog na lokaciji nekadašnje Velike sinagoge koja je srušena u Drugom svjetskom ratu. Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, te Irena Deže Starčević u ime Židovske općine Rijeka. Na mjestu nekadašnje sinagoge Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke postavili su svjetleće turističko-informativno obilježje (city light) i to na inicijativu učenika i djelatnika Osnovne škole Škurinje kao i temeljem suradnje sa Židovskom općinom Rijeka. Na obilježju su na hrvatskom, španjolskom, francuskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku napisane informacije o sinagogi.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Događaju su prisustvovali i učenici osmog razreda Osnovne škole Škurinje kao i bivši učenici te škole, sada srednjoškolci, koju su kroz Međunarodni projekt Šafran potaknuli postavljanje informativnog panoa, i voditeljica tog projekta u školi Škurinje Nevenka Ilić. Projekt Šafran u hrvatskim školama provodi irska Zaklada za obrazovanje o holokaustu u suradnji s našom Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Srušena sinagoga bila je raskošna, građena u maurskom stilu s kupolom. Baumhorn je u ovom projektu uspješno spojio elemente romanike i gotike s maorskom dekoracijom, a koristeći se panonskom arhitekturom, spojio je domišljatost kamena, opeku i žbuku, izgradivši lijep i reprezentativan te funkcionalan hram – riječku sinagogu. Zdanje je bilo i tehnički suvremeno obzirom da su u gradnji bile primijenjene željezne konstrukcije s pomoću kojih je riješio velike raspone lukova.

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti obilježava se 27. siječnja
diljem Europe, uključujući i Hrvatsku. Naime, 27. siječnja 1945. godine Crvena armija je oslobodila 7.500 zatvorenika logora Auschwitz u Poljskoj. Holokaust je bilo sistematsko, od države odobreno progonstvo i ubojstvo približno šest milijuna Židova, od strane nacističkog režima i njihovih kolaboracionista. Naime, nacisti, koji su na vlast došli u siječnju 1933., vjerovali su u to da su 'rasno superiorni' i da su Židovi osuđeni na 'život nedostojan života'. Za vrijeme holokausta, nacisti su također ciljali na druge skupine zbog, kako su smatrali, 'rasne inferiornosti': na Rome, invalide, i neke od slavenskih naroda. Druge skupine su proganjane zbog političkih razloga ili ponašanja, među njima i komunisti, socijalisti, Jehovini svjedoci, te homoseksualci.

Obilježavanju Dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti pridružilo se i riječko Art kino projekcijom filma „Saulov sin“ koja je na rasporedu 27. siječnja u 18 sati, te brojne osnovne škole Grada Rijeke.

 Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.