Novosti i priopćenja za medije

Riječki čajevi i podmetači "Pod padelu" - novi Riječki suveniri


Podmetači "Pod padelu" obrta "Glagoljica u drvu" i čajevi tvrtke "Papar i sol", novi su riječki suveniri koji su dobili certifikat "Izvorno riječko", a kojima se nastavlja niz inovativnih ideja koje upotpunjavaju riječku ponudu suvenira. Rijeka sada broji već preko stotinu „izvorno riječkih“ suvenira.

Nakon nedavno predstavljenih novih riječkih kišobrana - suvenira, nastavljen je niz inovativnih ideja kojima se upotpunjava sada već bogata ponuda suvenira koja broji preko stotinu „izvorno riječkih“ suvenira.

Prezentaciji novih suvenira prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa te predstavnici tvrtki koji su suvenire osmislili – vlasnik obrta "Glagoljica u drvu" Saša Diminić, predstavnici tvrtke "Papar i sol", voditelj maloprodaje i "Samovar shopa" Branko Metzeger Šober i izvršna direktorica Jasmina Šerifović.

Gradonačelnik Obersnel je kazao kako prije pet-šest godina, osim Morčića Rijeka nije imala ništa što bi se moglo nazvati riječkim suvenirom te dodao kako se to vrtoglavo promijenilo u posljednjih par godina, što je posebno važno za turističku ponudu grada. Istaknuo je kako će prezentirani predmeti zasigurno biti zanimljivi i građanima Rijeke, a ne samo turistima.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa kazao je kako će Turistička zajednica nastaviti poticati proizvođače da budu kreativni te da se nada da će nove suvenire predstaviti već s početkom iduće godine.

Danas predstavljeni čajevi s oznakom Izvorno riječko, dio su bogate ponude Manufakture Samovar tvrtke "Papar i sol" i izravno proizlaze, ili su inspirirani arhivskim istraživanjima riječke povijesti. Tako se u ponudi mogu pronaći Torpedo čaj, Sveti Vid, čajevi za jugo i buru, Čaj za mornare, Riječka dizalica te mnogi drugi čajevi specifičnog naziva i okusa.

 

Podmetači „Pod padelu“ su drveni podmetači u obliku slova glagoljice koje je proizveo obrt "Glagoljica u drvu", a predstavnik obrta Saša Diminić kazao je kako je inspiracija potekla od Bašćanske ploče, uz koju se na Krku kao mali dječak igrao i odrastao. Dodao je kako ljudi njegove podmetače za pod padelu vješaju i na zid. Osim podmetača, obrt GUD proizvodi i privjeske od drva, bančiće i slično, a odnedavno se rađa ideja za izradu kamenih proizvoda.