Dossier Rijeka
Rock

Rock

Svaki grad drugačije svira, a Rijeka već desetljećima svira rock. Zahvaljujući svom geografskom položaju, potom luci i stoljetnoj pomorskoj tradiciji Rijeka je, neovisno o povijesnoj epohi u kojoj se nalazila ili upravi koja je njom vladala, uvijek bila u trendu. Dok su krajem 50-ih i početkom 60-ih godina ostali gradovi bivše države - Jugoslavije tek načuli da se tamo negdje svira neka nova glazba, Riječani su, upravo zahvaljujući pomorcima, kako svojim tako i onima koji su u riječku luku uplovljavali, vrtili najnovije svjetske hitove. Gotovo paralelno s ostatkom svijeta i Rijeka je zasvirala rock. Stoga nikakvo čudo što je prvi jugoslavenski rock bend, onaj imena „Uragani“ rođen baš u Rijeci. A sve nakon „Uragana“ riječka je rock povijest koju nisu ispisivali samo glazbenici, već i svi oni koji su te glazbenike slušali, voljeli, bodrili. Ispisivali su ju koncerti, festivali, klubovi... jer Rijeka nikad nije samo svirala rock, ona ga je živjela.

Živjela ga je u klubovima, na otvorenim koncertnim prostorima, putem omladinskih glasila, putem onih koji su tresli pozornicu, ali i onih koji su tresli gledalište. Da tome nije tako, ne bi danas Rijeka imala najjaču glazbenu scenu u Hrvatskoj, ne bi imala toliko „mjesta koja sviraju“, odnosno klubova, jer Rijeka nije nikad ljubila megalomanski glazbeni spektakl na nekom nogometnom igralištu, ona je oduvijek voljela intimu kluba što se u ritmu širila ulicama, kvartovima - cijelim gradom.

Klubovi

Riječki su klubovi priča za sebe. Dovoljno je krenuti od Palacha, najstarijeg riječkog rock kluba, drugog po starosti u Hrvatskoj, smještenog u samom srcu grada. Osnovan još 1968. godine i nazvan po češkom studentu Janu Palachu, od otvaranja do današnjih dana bio je baza svim riječkim glazbenicima.
Hotel Kontinental, izgrađen krajem 19. stoljeća uz samo Rječinu još je jedna konstanta riječkog zvuka. Njegova je terasa već dugi niz desetljeća „dnevni boravak“ riječkih rockera i svih onih koji vole alternativni riječki zvuk.
Posebnost Rijeke su i njezini tzv. morski klubovi, odnosno oni čije su pozornice smještene na samom moru. Primjerice, na nekoj od riječkih plaža ili pak na brodovima usidrenim u riječkoj luci. 

Festivali 

Jedan od najdugovječnijih riječkih festivala svakako je Ri Rock. Od osnutka, a Ri Rock je začet u jeku riječkog punk pokreta, on je bio odskočna daska riječkim demo bendovima, ali i manifestacija kojoj se oni već etablirani uvijek s ponosom vraćaju. U Rijeci svira još mnoštvo festivala. Svjetska je alternativna scena itekako upoznata s riječkom „Harterom“, višednevnim događanjem koje u prostor bivše Tvornice papira na pozornice dovodi najpoznatija strana i domaća glazbena imena, te na desetke tisuća ljudi sklonih takvom vidu zabave. Ustvari, najkraće rečeno, u Rijeci se danas sviraju svaka vrsta i podvrsta glazbe i svaki glazbeni izričaj ima svoj festival i svoju publiku, tako da nije teško zaključiti kako Rijeka svira svih 365 dana u godini. 

Scena

Rijeka je desetljećima rasadnik dobrih glazbenika. Kako onih koji se bave klasičnom, tako i onih koji se bave alternativnom glazbom. Riječka je scena sebi odavno osigurala vrh glazbenih top ljestvica i bivše i sadašnje države, a ni svijetu nije nepoznata. Bendovi s riječkim predznakom nerijetko sviraju u kultnim klubovima diljem Europe i svijeta, a riječki su glazbenici, neovisno o tome sviraju li jazz, blues, rock ili imaju nešto alternativniji izričaj, vrlo cijenjeni i traženi u svijetu glazbe. 

Slavica Mrkić Modrić