Dossier Rijeka
Rijeka i okolica: plavo i zeleno, dinamično i opušteno, staro i novo

Rijeka i okolica: plavo i zeleno, dinamično i opušteno, staro i novo

Volite li dinamičan život jedinstvenoga grada i njegove zabavne i kulturne sadržaje? Ili pak radije izabirete prekrasne plaže, zelenilo, tradiciju, prirodu, ponekad gužvu a drugi put osamu…? Ako biste željeli sve to zajedno, već ste odabrali – Rijeku, Bakar, Kastav, Klanu, Kostrenu, Čavle, Jelenje, Viškovo i Kraljevicu. Ova prekrasna mediteranska mjesta bit će vaše ishodište, a bogata i raznovrsna ponuda put u neki drugi, gotovo nestvaran svijet.
Rijeka i njezina okolica vašom su rukom ispisana priča, a svaki je dan mozaik sastavljen od svega toga. Omjere odredite sami! 

U povijesnoj slici grada, od prapovijesti i gotičke, pa potom i barokne Rijeke, te snažnih utjecaja Austro-Ugarske Monarhije, nataložena su stoljeća i svako je od njih u njegovoj arhitekturi ostavilo traga, stvarajući zanimljivu i povijesnim spomenicima bogatu gradsku jezgru. U središtu grada, na uvijek živom Korzu, u uskim uličicama stare povijesne jezgre, pred spomenicima koji govore o proteklim stoljećima ili u tišini Trsata, najstarijeg hrvatskog marijanskog svetišta, Rijeka i okolica žive uvijek drugačije i pokazuju svoje drugo i drugačije lice. 

Riječki je kalendar događanja prepun cijele godine pa će gosti, u koje god doba došli, u njemu pronaći mnoge zanimljive i atraktivne priredbe glazbenog, dramskog, likovnog i drugog izričaja, kao i urbane klubove za mlade koji nude provod baš po njihovoj mjeri.
Trebamo li od niza godišnjih događanja istaknuti samo jedno, onda je to svakako međunarodni Riječki karneval kojega je i Sunday Times uvrstio u sam vrh najatraktivnijih svjetskih događanja. Ludi je provod zajamčen! 

Iako Rijeka ima bogatu prošlost, ona nije njome zarobljena, već pulsira dinamičnim ritmom svakodnevice. Ali i kad se ugase svjetla i mnogi gradovi utihnu, Rijeka intenzivno živi u kavanama i restoranima s izvrsnom gastronomskom ponudom te, dakako, u klubovima gdje zabava za mlade traje dugo u noć. 

Poželite li morsko plavetnilo zamijeniti šumskim zelenilom, urbanu dinamiku tišinom samotne plaže, gradske ulice romantičnim povijesnim gradićima, suvremenost tradicijom, krenite automobilom, na biciklu po uređenim biciklističkim stazama ili pješke istraživati bogatu riječku okolicu s njezinim turističkim biserima Kastvom, Kraljevicom, Bakrom i Kostrenom te Viškovom, Jelenjem, Klanom i Čavlima. Svaki će vam od njih ponuditi poseban ugođaj i zanimljivu priču u kojoj niste samo promatrači, već i najvažniji akteri. 

Dobro došli u Rijeku i njezinu okolicu! 

Silvana Jakuš