Dossier Rijeka
Riječke inovacije

Riječke inovacije

Otvorenost grada prema svemu što je novo i drugačije, dinamika života karakteristična za život uz more rezultirali su brojnim inovacijama koje su svjetlo dana ugledale upravo u Rijeci. Ovaj grad tradicionalno je otvoren prema novim ljudima i idejama, a najveći pečat dala mu je njegova slavna industrijska prošlost. U to vrijeme nastajale su i neke svjetski značajne inovacije i tehnološka dostignuća. Primjerice, već početkom 16. stoljeća, glagoljaš Šimun Benja Kožičić u Rijeci pokreće tiskaru i tiska knjige čime započinje i kulturni uspon grada. Veliko 19. stoljeće obilježila je industrijska revolucija, pa 1835. godine u Rijeku dolazi prvi parni stroj i u tvornici papira pokreće se proizvodnja za koju njezini inicijatori i pokretači dobivaju svjetska priznanja za kvalitetu. Sredinom istog stoljeća u grada se rađa još jedan originalan izum - torpedo. Ovo je ujedno i najznačajniji riječki izum koji i danas inovatorima predstavlja neiscrpnu motivaciju. Prema dostupnim izvorima u Rijeci se od 1866. do 1943. godine proizvelo 20.323 torpeda.

Iz tog vremena valja spomenuti i znanstvenike Petera Salchera i Sandora Rieglera koji su 1886. prvi na svijetu uspjeli fotografskom metodom utvrditi pojave koje nastaju kod probijanja „zvučnog zida“ i time otvorili novo znanstveno eksperimentalno područje značajno do današnjih dana.
Snažna sprega znanosti i gospodarstva doprinijela je i razvoju riječke brodogradnje koja je svoj vrhunac doživjela tijekom 19. i 20. stoljeća. Na obalama Rijeke nastajala su brodograditeljska umijeća, gradila su se ratna i trgovačka plovila kakvima je teško bilo naći premca.

I danas riječki inovatori dobivaju značajna priznanja na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima. Kako bi se poticao njihov rad, osnovane su brojne udruge inovatora i tvrtke čiji je cilj unaprijediti okruženje za poticanje, razvoj i stvaranje novih proizvoda i tehnologija. Grad Rijeka nastoji povezivati obrtnike i poduzetnike s autorima novih tehničkih zamisli i podupire rad inovatora, posebno mladih ljudi kao uzdanica gospodarskog razvoja.

Ne treba ni sumnjati da će moderan pristup razvoju Sveučilišta i njegove sinergije s gospodarstvenicima u bliskoj budućnosti ponovno rezultirati svjetski značajnim otkrićima i inovacijama koje će oplemeniti život suvremenog čovjeka i koje će poteći upravo iz Rijeke. 

Andrea Marić